Balaton Szállás Kiadó Ház

ribaju.com

Magyar Olaj És Gázipari Múzeum

  1. Zalaegerszeg.hu • Múzeumok Éjszakája
  2. Magyar Múzeumok - Új kiállítás nyílt az Ikarus történetéről Zalaegerszegen
  3. Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum - Uniópédia
  4. Zalaegerszeg Turizmusa - » Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum kiállításai
  5. Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum – Wikipédia
  6. Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum | GoTourist
  7. Múzeum - Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum - Museum.hu

Bár a geológiai lehetőségek korlátozottak, a Mol szerint még évtizedekig lesz Magyarországnak saját termelésű olaja és földgáza, ezért nem hagynak fel az új kőolaj- és földgázlelőhelyek keresésével: még idén Bucsa, majd a jövő év elején Bázakerettye és Mezőtúr, később pedig Jászárokszállás, Okány nyugati és Zala szintén nyugati területein indulnak a próbafúrások. (A hat koncessziós terület közel 4200 négyzetkilométer, így a Mol jogosultságában álló kutatási területek mérete megközelíti a 7500 négyzetkilométert. ) Az alábbi, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum archívumából származó képekkel kicsit visszatekinthetünk a hazai olaj- és gáztermelés kezdeteire, technológiai, műszaki, mérnöki kihívásaira. Dr. Pávai Vajna Ferenc a karcagi fúrásnál 1927 januárjában. Papp Simonnal a hazai kőolaj- és földgázkutatás úttörői voltak. Pávai-Vajna Ferencnek köszönhetjük több jelentős gyógy- és hévizünk feltárását. (Fotó: Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum) A Karcag-II. sz fúrás dolgozói a fúróberendezés előterében, 1930-ban.

Zalaegerszeg.hu • Múzeumok Éjszakája

Ha ez karácsonyra kivirágzott, akkor azt jelentette, hogy az új évben biztos férjhez megy a lány. A Muravidéken ezen a napon azért nem nyúltak a rokkához, mert Borbála akkor bedobná az ablakon az orsót, a fonál kóccá válna, a marhák lábára tekeredne, azok pedig megsántulnának. – Milyen érdekességek találhatók a zalaegerszegi gyűjteményben? – A látogatók talán emlékeznek, 2016-ban avattuk fel az épület melletti téren Gáspár Géza bronzszobrát. Ugyancsak szabadtéren található a fából, kocsányos tölgyből faragott szobor, ami Szabó Tibor munkája. Ezenkívül van egy festett, lakkozott fatalapzaton álló, 65 centiméter magas gipszszobor, az alkotó Vörös János szobrászművész. Büszkék vagyunk a Zsolnay-különlegességünkre: a Tüzér Szent Borbála eozinmázas piro­gránit szobor, teljes magassága 71 cm. Ezt Sikorszky Zsolnay Lívia (Piacsek Emilné) szobrászművész 1931-ben készítette. Egyike azoknak a szobroknak, melyeket a pécsi és a hajmáskéri tüzérségi alakulatok megrendelésére készített a pécsi Zsolnay-gyár.

A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum fontosnak tartja a hazai közlekedéstörténet bemutatását Zalaegerszegen a múzeumban, ugyanis az elmúlt bő egy évszázadban a közlekedés és az olajipar elválaszthatatlanul összefonódtak, hiszen a a gépjárművek üzem- és kenőanyagát az olajipar biztosította, s biztosítja nagyrészt napjainkban is. A kiállításban a Volánbusz Zrt. jóvoltából kiállításra került az éppen Zalaegerszegen restaurálás alatt álló emeletes Ikarus eredeti JÁFI típusú ritkaságszámba menő motorja, valamint egyéb érdekességek is. Az Ikarus-örökség gondozása a Közlekedési Múzeum kiemelt missziója. Az intézmény 2016. óta megkezdett gyűjteményfejlesztési programjának keretében számos autóbuszt mentett meg, éppen egy hete, augusztus 27-én adta át frissen restaurált Faros Ikarusát, amelyet egy méhészetből mentett meg. A hazai autóbuszgyártás nemzetközileg is jól ismert produktumainak megmentése mellett a múzeum egyéb tárgyi emlékek megmentésén is dolgozik, egyebek mellett a teljes Ikarus-fotóarchívum gondozása is a múzeum feladata.

Magyar Múzeumok - Új kiállítás nyílt az Ikarus történetéről Zalaegerszegen

•Lovásziban, a volt LT-3 gyűjtőállomás területén - eredeti berendezések bemutatásával - folyamatban van egy ipartörténeti bemutatóhely kialakítása. Látnivalók a környéken Aquacity Vízicsúszda- és Élménypark Zalaegerszeg Aquacity aquapark és élményfürdő festői környezetben, Zalaegerszegen, a Gébárti-tó partján helyezkedik el, amelyek a városból helyi járatokkal és személyautóval is jól megközelíthetőek. Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum - Zsigmondy Vilmos és Zsigmondy Béla a magyar vízkutatás úttörői c. kiáll... Göcseji Falumúzeum A Göcseji Falumúzeumba a régi kisnemesi kúriák formáját idéző fogadóépületen keresztül lehet bejutni. További látnivalók További programok

paintball pályák budapesten

Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum - Uniópédia

A hatalmas monstrumok között sétálva egy idegen világban érezhetjük magunkat, amit minden bizonnyal közelebb tud hozni a laikusokhoz az igényelhető tárlatvezetés – már csak azért is, mert túl sok információ a helyszínen nem olvasható a gépezetekről. Szerencsére az intézmény honlapja informatívabb, így okostelefonnal a kézben azért sok mindent megtudhatunk a kiállított darabokról. A fent említetteken túl a téma kisebb szegmenseit bemutató "kamarakiállítások" is vannak a múzeumban, az igazi kedvenc ezek közül a "Kútoszlopok evolúciója" című, amely a benzinkutak üzemanyag kinyerésére alkalmas szerkezeteit mutatja be 1940-től egészen az 1990-es évekig. Nyitvatartás április 1. - október 31. : kedd-vasárnap: 10:00-18:00 Árak: Belépődíj: a Göcseji Falumúzeumba váltott belépőjegyek érvényesek. Tárlatvezetés kérhető: Magyar nyelvű: 4000 Ft Diákoknak: 3000 Ft Családoknak: 3000 Ft Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

  • Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum – Üdvözöljük a szlovén-magyar határtérségben!
  • Gyalogkiséretű elektromos targonca
  • Szilvás gombóc gasztroangyal receptek
  • Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum – Wikipédia
  • Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum, Zalaegerszeg

Zalaegerszeg Turizmusa - » Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum kiállításai

Ungarn Zala megye Zalaegerszeg Aktivitäten Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum, Zalaegerszeg Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum, Zalaegerszeg (tó) Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum elérhetősége: Zalaegerszeg, Falumúzeum u. Útvonal » +36/92... Mutat moim@... Mutat... Mutat Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum bemutatása A Magyar Olajipari Múzeum országos gyűjtőkörű szakmúzeum, melyet 1969-ben alapítottak azzal a céllal, hogy gyűjtse, feldolgozza, kiállításain és kiadványaiban bemutassa a magyarországi szénhidrogénipar több mint száz éves történetét. 1993-ban átvette a Zsigmondy Vilmos Gyűjteményt, azóta nem csak a szénhidrogénipar, hanem a vízbányászat történeti emlékeit is gyűjti, őrzi. A múzeum a gyűjteményeibe került anyagot rendszerezi, nyilvántartja, tudományosan feldolgozza és kiállításaiban, kiadványaiban bemutatja. Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeum szomszédságában lévő, 30. 000 m2 területű állandó szabadtéri kiállításában a szénhidrogénipar (bányászat, feldolgozás, szállítás) műszaki emlékeivel, állandó kiállító termeiben az iparág technológiai folyamataival, történetével ismerkedhet meg a látogató.

Bázakerettye község Zala megye Letenyei járásában, a Zalai-dombságban, az Egerszeg–Letenyei-dombság területén. Fekvése [ szerkesztés] A Zalai-dombság délnyugati részén fekszik; kelet-nyugati irányban a Borsfa - Lenti közti 7537-es út halad rajta végig, Letenye felől a 7540-es út vezet a községbe. Innen indul még ki észak felé, a 7537-es útból kiágazva a 75 157-es út, Lasztonya felé. Több autóbuszjárat köti össze Lentivel és Letenyével. A község a Csömödéri Állami Erdei Vasút vonalhálózata mellett található, így turistaszezonban két vonat Lentivel, további kettő pedig Csömödérrel is összeköti a települést. Története [ szerkesztés] Az egységes Bázakerettye község csak 1937 óta létezik, előtte két önálló faluból, Bázából és Kerettyéből állt. Báza – jelentése bodza ( szláv) – első említése 1352 -ből való, Kerettye – jelentése vakond (szintén szláv) – pedig 1353 óta szerepel az iratokban. A 16. században a térség a Kerecseny család birtokába tartozott. A török időkben valószínűleg gyéren lakottá vált a település, majd a 18. század elején válik ismételten lakottá a két falu.

Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum – Wikipédia

pizza karaván salgótarján

Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum | GoTourist

fifa 15 letöltés demo

Előzetes bejelentkezés alapján egész évben, a keddenként 10. 00-kor induló, Olajtörténeti séta Bázakerettyén a magyar olajipar bölcsőjében című program keretében csoportosan látogatható. Vecsés [ szerkesztés] Az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzeme ad helyet A kőolaj- és földgázszállítás műszaki emlékei című kiállításnak, amely a magyarországi csővezetékes szénhidrogén-szállítás berendezéseit mutatja be. A kiállítás csak előzetes bejelentkezés alapján, csoportok számára látogatható. Vezetői [ szerkesztés] Tóth Ferenc – 1971–1985 [2] Tóth János – 1985–2020 [3] Péter Károly – 2020-tól Galéria [ szerkesztés] Rotary fúrófejek Mélyszivattyú himba Fúrotornyok és árbócok Sérült armatúra A bázakerettyei kiállítóhely Olajkút Jegyzetek [ szerkesztés] További információk [ szerkesztés] A múzeum honlapja Ismertető a MOL honlapján Irány Magyarország Térkép

Múzeum - Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum - Museum.hu

Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum jegyárak – infók itt A Magyar Olajipari Múzeum országos gyűjtőkörű szakmúzeum, melyet 1969-ben alapítottak azzal a céllal, hogy gyűjtse, feldolgozza, kiállításain és kiadványaiban bemutassa a magyarországi szénhidrogénipar több mint száz éves történetét. 1993-ban átvette a Zsigmondy Vilmos Gyűjteményt, azóta nem csak a szénhidrogénipar, hanem a vízbányászat történeti emlékeit is gyűjti, őrzi. A múzeum a gyűjteményeibe került anyagot rendszerezi, nyilvántartja, tudományosan feldolgozza és kiállításaiban, kiadványaiban bemutatja. Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum jegyárak Hirdetés